MENÜ
  • Haber Detayı

MSA'nın Manchester Çıkarması

MSA'nın "Dünyaya Türk Mutfağı Hareketi" yurt dışındaki yemek organizasyonları ve mutfak demoları ile devam ediyor.

05.08.2014
MSA'nın Manchester Çıkarması

Türkiye’nin ilk ve lider aşçılık okulu Mutfak Sanatları Akademisi, “Dünyaya Türk Mutfağı” hareketi için çalışmalarına yurt dışında da devam ediyor. Mutfak Sanatları Akademisi, İngiltere’nin Manchester kentindeki Sheffield Üniversitesi’nde, yiyecek içecek sektöründeki profesyonellere yönelik düzenlenen “Skills for Chefs” konferansında 200 konuk şefe özel bir akşam yemeği sundu ve 6 demo şov yaparak tarhana ile salebi tanıttı.

Geçtiğimiz yıllarda Heston Blumenthal ve Anton Mosimann gibi isimlerin mutfak sırlarını paylaştıkları ve bu yıl 17.’si düzenlenen “Skills for Chefs” konferansı, gastronomi dünyasının saygın etkinliklerinden biri. Öncü şeflerin kendilerini tanıtması, bilgi alışverişinde bulunması ve tedarikçiler ile tanışmasının amaçlandığı konferans, bu yıl 9-10 Temmuz tarihleri arasında Sheffield Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Konferansa İspanya’dan 2 Michelin yıldızlı Şef Jordi Cruz ve İngiltere’den Paul Gayler gibi önemli isimlerin yanı sıra Türkiye’den Mutfak Sanatları Akademisi’nin Yönetici Eğitmen Şefi Cem Erol da konuşmacı olarak katıldı.

Aylin Öney Tan’ın anlatımıyla Cem Erol’dan 6 demo şov ve özel bir akşam yemeği

En son 10 yıl önce uluslararası bir etkinlik olarak gerçekleşen konferansta, Cem Erol Türk mutfağından tarhana ve salebi tanıttı; ayrıca 200 konuk şefe özel bir akşam yemeği hazırlayarak Türk mutfağı konusunda ayrıntılı bilgi edinmelerini sağladı. Cem Erol’a eşlik etmek üzere organizasyona katılan gazeteci-yazar Aylin Öney Tan da etkinlikler boyunca konuklara Türk mutfağının bu iki ürünü hakkında bilgi verirken, akşam yemeğinde sunulan menüde bulunan yemeklerden ve onların Türkiye topraklarındaki tarihçesinden bahsetti. Soğuk başlangıçlarda Humus, Tütsülenmiş Et; Somon Pastırma; Avokado, Chili Biber Turşusu; Şakşuka, İsli Yoğurt, Fermente Sarımsak Tozu; sıcak başlangıçlarda ise Izgara Dana Dil, Ev Yapımı Turşular ve “Cantık” (Etli Ekmek) ile başlayan yemekte ana yemek olarak Elbasan Tava ve Firik Pilavı sunuldu. Menüdeki yemeklerle eşleştirilen Türk şaraplarını da ilk defa tatma fırsatı yakalayan yabancı şefler, hayranlıklarını ifade etti. Tatlı olarak Kireçte Kabak, Tahin Helvası ve Salepli Dondurma sunumuyla yemek son buldu.

Fermantasyon trendinden moleküler gastronomiye, yeni bir bakış açısıyla tarhana ve salep sunumu

Cem Erol, arka arkaya gerçekleştirdiği 6 Türk mutfağı demo şovunda, konuk şefleri Türk mutfağından tarhana ve salep ile tanıştırmayı amaçladı. Cem Erol, neden bu ürünleri seçtiği konusunda yaptığı açıklamada, “Tarhananın, yurtdışında, özellikle de ‘fermente ederek gıdalara farklı aromalar katma modası’nı takip eden şeflerin ilgisini çok çekeceğini düşündük” açıklamasını yaparken, salebin moleküler gastronomi akımında çok kullanılan, kıvam verici agar agar veya malto dextrine gibi bir ürün olduğuna dikkati çekerek, “Tüm dünya, 10-15 senedir bunları keşfetmişken, biz salebi yüzyıllardır bu topraklarda kullanıyoruz” sözleriyle Türk mutfağının aslında bu yaklaşıma çok önce ulaşmış olduğunu göstermeyi amaçladığını ifade etti.

“Bu etkinliğimizin sonunda Türk mutfağını, yabancıların anlayabileceği bir dil ile ve onların penceresinden bakarak anlattığımızda, etkisinin çok farklı olduğunu gördük” sözleriyle Türk mutfağının tanıtımında bakış açısının önemine değinen Cem Erol, “MSA olarak oradaki varlığımızla, lisanımızla, duruşumuzla ve imajımızla Türk mutfağını çok iyi bir şekilde tanıttığımızı düşünüyorum” dedi. Cem Erol, klasik Tarhana Çorbası ve Salepli Dondurma demo şovunun ardından, tüm şeflere kendi mutfaklarında da Türk dondurması yapabilmeleri için birer paket salep dağıttığını belirtti.

Ekip için işlerini bırakıp gelen MSA mezunları!

Konferansa gitmesi planlanan ilk ekip, İngiltere vizesi alamayınca, uçuş tarihine 1 gün kala İngiltere’deki MSA mezunlarını aradığını ve 2 saat içinde yeni bir ekip kurduğunu anlatan Cem Erol, yakaladıkları başarıyla haklı olarak gurur duyuyor ve ekip arkadaşlarına teşekkürlerini sunuyor: “Son dakikada kurulan bir ekip, birbirleriyle daha önce hiç tanışmamış ve çalışmamış bir ekip! Avrupa ülkelerinden gelen 200 üst düzey mutfak şefine Türk mutfağı yemeği düzenleyecekler... 3 günlük zorlu ve detaycı bir çalışma sonrasında, muhteşem bir sonuç elde ediyoruz. Ayakta alkışlanarak salona davet ediliyoruz. Bu hikayeye baktığım zaman MSA mezunlarına dünyanın her yerinden erişebilmiş olmam da bana inanılmaz bir gurur yaşatıyor. Bu etkinliğimize destek veren ve mutfağımızı dünyaya tanıtmaya gönül vermiş tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.”

“Skills for Chefs” konferansında Cem Erol’a MSA’nın eski mezunlarından, Edinburgh’da yaşayan Can Toraman, Londra’da yaşayan Bora Korkmaz, ve İstanbul Mama Shelter’da stajını yapan Ebru Çelik eşlik etti.

Yılın Genç Restoran Ekibi ile şefi Alan Paton MSA’ya konuk olacak

Konferansta “Yılın Genç Restoran Ekibi” yarışmasının finalinin gerçekleştiğini ve Stoke By Nayland Hotel, Golf and Spa’nın ekibinin kazandığını belirten Cem Erol, otelin executive şefi Alan Paton’ı ekibiyle birlikte İstanbul’a davet ettikleri bilgisini de verdi. “Finale katılan her takım, Doğu Akdeniz mutfağını ön plana çıkaran üç tabaklı bir öğün servis etti. Kazanan takımın üyeleri önümüzdeki yıl Türkiye’ye gelecek; MSA’da ağırlanacak ve MSA’da Türk Mutfağı eğitimi alacak” diyen Cem Erol, Alan Paton ve ekibinin İstanbul’a gelecekleri için çok heyecanlı olduklarını belirtti.